Человек не терпит насилия!

Прокурор Дніпропетровської області та кандидат до Вищої ради правосуддя Віктор Володимирович Матвійчук. Розслідування «PROSUD»

Вища рада правосуддя — орган, який фактично вирішує долі суддів, обираючи кого звільняти, а кого лишати на посадах. З такими повноваженнями ВРП може стати інструментом вибіркового покарання, що дозволяє здійснювати тиск задля прийняття потрібних рішень. Саме тому процес добору нових кандидатів до цього органу є надзвичайно важливим.

20-21 грудня 2018 року З’їзд прокурорів буде серед п’яти кандидатів обирати двох членів Вищої ради правосуддя.

Знайомтеся, прокурор Дніпропетровської області та кандидат до Вищої ради правосуддя – Віктор Володимирович Матвійчук. 

Matviichuk1

На сайті прокуратури Дніпропетровської області вирішили не описувати всю біографію Віктора Матвійчука. Обійшлися лише нагородами: заслужений юрист, почесний працівник прокуратури та держрадник юстиції 2 класу. А ще з рук чинного Президента Петра Порошенка він отримав орден «За заслуги» 3 ступеня.

Із автобіографії на сайті ВРП відомо, що Віктор Володимирович працює в прокуратурі з 1991 року. З вересня 2004 по 2010 рік перебував на посаді першого заступника прокурора Херсонської області. А от з 2011 по 2015 роки зробив перерву і встиг побути адвокатом. Після зміни влади наказом Віктора Шокіна призначений прокурором Дніпропетровської області.

Матвійчука звинувачують у корупційному скандалі, пов’язаним з крадіжкою 62 тисяч трубчерез що держава втратила 18 мільйонів гривень. За твердженням правозахисника Олега Мартиненка, кримінальне провадження порушила Херсонська СБУ, але в підсумку справу передали у Миколаївську прокуратуру, де інцидент визнали не крадіжкою, а “реконструкцією” зрошувальної системи. Правозахисник стверджував, тодішні керівники обласної прокуратури отримали персональні вигоди з оборудки.

Ми проаналізували наявні у публічному доступі декларації прокурора Матвійчука за 201420152016 та 2017 роки. Його доходи складалися із зарплат та пенсій.

У власності подружжя три земельні ділянки в межах Херсонської області (0,12, 0,10 та 1 га) Найбільший наділ був куплений дружиною прокурора у 2013 році для ведення господарства. Вартість на дату набуття становить 10 359 грн.   

  • Matviichuk3
  • Matviichuk4
 
 

Matviichuk3

У 2016 році Лариса Матвійчук відчужила нерухоме майно – земельну ділянку на 500 кв. м у Херсонській області за 149 500 грн. Нагадаємо, що це порогова сума готівкового розрахунку.

Крім того, дружина Лариса Григорівна з 2010 року володіє квартирою у Херсоні на 155 кв. м. У декларації зазначено, що її вартість становила 127 176 грн.

  • Matviichuk5
  • Matviichuk6
  • Matviichuk7
 
 

Matviichuk5

Але житло з найбільшою площею в 298 кв. м отримав Віктор Матвійчук у 2008 році. Згідно з реєстром свідоцтво про право власності видане Херсонським виконкомом. Отже, йдеться про приватизоване службове житло. Незрозуміло, на яких підставах та з якою метою Віктору Володимировичу вдалося привласнити таку велику квартиру, адже в родині всього двоє дітей, якщо вірити автобіографії кандидата.

Matviichuk8

У подружжя також є два гаражі, паркінг та офісне приміщення у Херсоні на 157 кв. м. Останнє теж було надане Ларисі Матвійчук Херсонською міською радою на підставі рішення виконкому. У 2012 році воно коштувало аж 420 000 грн, або приблизно 52 000 доларів.

Matviichuk9

В автобіграфії кандидата на посаду члена ВРП Віктор Матвійчук написав, що має доньку Аліну Матвійчук, котра нині вчиться на 6 курсі юридичної академії в Одесі. Звісно, прокурор не вніс її ім’я у майнову декларацію. Ми ж вирішили подивитися, яким майном володіє Аліна Вікторівна. Виявилось, що студентка літом зареєструвала простору квартиру на 142 кв. м в Одесі за 15 хв пішки до моря.

  • Matviichuk10
  • Matviichuk12
  • Matviichuk13
 
 

Matviichuk10

На додачу до квартири Аліна Матвійчук отримала два паркомісця  по 13 кв. м кожне. Майно придбане на підставі договору-купівлі продажу майнових прав. Тож ідеться про новобудову. Ми відшукали в мережі оголошення про продаж квартир у цьому домі. Зокрема за 3-кімнатну 99 кв. м просять 158 400 доларів, або 4 389 765 грн  в Аліни Матвійчук, нагадуємо, аж 142 кв. м), тож квартира, ймовірно, дотягує до 5 мільйонів.

Matviichuk14

Але питання в іншому, звідки у молодої студентки такі кошти?! Очевидно, що допомагали батьки. Прокурорська зарплата у Віктора Матвійчука немала, втім, мабуть,  що вона не покрила б такі видатки.

Окрім доньки, Віктор Володимирович має також сина Дениса, який працюєу прокуратурі Херсонської області, але чомусь «забув» внести його до декларації родинних зв’язків, обмежившись лише дружиною.

Matviichuk15

Цікаво, власного майна він не декларує, користується житлом і автомобілями родини. Також торік кожен із членів родини подарував молодому прокуророві та його дружині певну суму готівки (навіть студентка Аліна)

Matviichuk16

Також у декларації сина Матвійчука Дениса ми знайшли автомобіль Hyundai Matrix, який належитьстудентці Аліні Матвійчук. Дівчина купила його торік. Ще один задекларований автомобіль – Volkswagen Touareg 2010 року випуску придбаний за 651 206 грн перебуває у власності батька.Matviichuk18

 
 

 У пункті 22 декларації доброчесності кандидат Віктор Матвійчук підтвердив, що він не скоював вчинки, які мали наслідок притягнення до відповідальності. Однак у 2016 році його разом із дружиною оштрафував поліцейський на 255 грн за перетин подвійної суцільної смуги. У підсумку Віктор Володимирович скасувавпротокол у суді. 

Matviichuk19

Прокурор Дніпропетровської області Віктор Матвійчук один із тих, хто хоче стати членом Вищої ради правосуддя. Втім, цей орган повинен складатися винятково з доброчесних осіб. До того ж майно кандидата, а також членів його родини, зокрема доньки-студентки, дають підстави сумніватися у джерелах походження коштів на його  купівлю.

Дана інформація буде нами офіційно передана до Національного антикорупційного бюро України, Національного агентства з питань запобігання корупції. PROSUD

prosud logo          automaidan logo
Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ