Человек не терпит насилия!

Мутні течії, що підмивають камінь Закону «Про обіг зброї…». Частина перша: Хто лобіює закон «про зброю», або стволи другої свіжості

Ще раз уважно ознайомившись із прийнятим парламентом в першому читанні Законом України «Про обіг зброї невійськового призначення», я задався деякими питаннями. А чому саме за нинішньої влади було ініційовано прийняття цього, неоднозначно сприйнятного в суспільстві закону? Чи існує в Україні якесь зброярське лобі, котре той закон просуває? Наскільки вірогідне остаточне прийняття цього закону і до чого це може призвести?

Давайте, про відповіді на ці питання ладком…

Почну з серединки. Як тільки-но виникають дискусії з приводу лібералізації українського законодавства в частині більш вільної реалізації права на володіння зброєю пересічним народонаселенням (від зброї невійськового призначення і до легкої вогнепальної), то в середовищі противників відразу ж починає мусуватися теза про якесь «зброярське лобі», котре ту шкідливу ідею намагається реалізувати в своїх, суто шкурних, інтересах.

Апологети ж такої лібералізації з цього приводу висловлюються в тому сенсі, що нашому зброярському лобі ще довгенько треба буде памперси змінювати, поки воно щось здатне буде лобіювати.

Зауважу, що в Україні як такого, в загальновизначеному сенсі цього слова або іншою мовою цивілізованого лобі взагалі не існує – в будь-якій сфері.

Про яке лобі можна вести мову, коли в Україні навіть закону про лобізм не існує, а долю всіх «правильних і потрібних» законів, котрі треба провести через ВР, вирішують десь з півдюжини осіб в самому парламенті та ще десь стільки ж по за його межами.

Те, що у всьому світі означається як лобізм, у нас зветься «парєшать вапроси». У нашому випадку з кимось із дюжини вже згаданих персон.

Тому треба задаватися питанням не про лобі, а про те, хто із сильних світу цього чи яка бізнес-потуга в Україні могли би бути зацікавленими в потрібному «рєшенії» збройного питання.

І така потуга є. Це наше молодецьке МВС. Мало того, виявляється ця багатопрофільна контора попри усі свої інші клопоти, от уже майже 15 років переймається в т.ч. і активним озброєнням нашого народонаселення досить серйозною вогнепалкою. Звичайно ж не без зиску для себе…

У вас маються сумніви? Спробую розвіяти їх…

Мало хто відає, але багато хто здогадується, що в Україні успішно функціонують надприбуткові схеми, спрямовані на розкрадання із військових складів вогнепальної зброї та її реалізацію.

Ось одна із них.

Ще в 1998 р. було створене спільне російсько-українське підприємство — ТОВ «Ижохотооружие». Згідно офіційних документів юридична адреса фірми знаходилась в місті Дергачі на Харківщині, вул.. Петровського, 79Б, а директором був – такий собі п. Братков.

Одним із співзасновників підприємства було ВАТ «Ижмаш» — відомий світовий виробник вогнепальної зброї.

«Ижмаш» надавав технічні умови та комплектуючі для збирання «Ижохоторужием» мисливського карабіну «Сайга».

Але виробництво згідно ліцензії із використанням необхідних деталей та дотриманням ТУ продовжувалось недовго. Вже в 2001 р. російсько-український зброярський альянс розпався. За офіційною версією через невиконання «Ижмашем» дилерських зобов’язань.

Кінцеве «Ижмаш» передав свою частку до статутного фонду українським партнерам.

Здавалось би, що тепер було робити? Із підприємства вийшов єдиний постачальник як комплектуючих, так і технологій для виробництва мисливської зброї. Власних аналогічних підприємств Україна на той час не мала. Згортати виробництво? Перекваліфіковуватись на випуск «мирної продукції»? Але вихід було знайдено, лише досить своєрідний і не дуже то й законний.

Кмітливі бізнесмени згадали про чисельні склади, на котрих в законсервованому стані зберігались тисячі стволів. Правда, зброя ця була зовсім не мисливською, а бойовою, армійського зразку, тобто вона за діючим законодавством не мусила б потрапляти до рук цивільного населення. Але усі ці правові «умовності» в Україні обійти як зрячому сліпого. За умови, звичайно, якщо відшукаються чиновники, з котрими можна «вапроси парєшать».

І такі високопосадовці відшукались в МВС України, котре володіє власними зброярськими арсеналами. У Міноборони склади, звичайно, ж більші, і запаси зброї масштабніші, але… — усі операції із мисливською зброєю на внутрішньому ринку, її продаж, а тим паче виготовлення контролюється саме МВС.

Точніше – його чиновниками, котрі відносяться до так званої дозвільної системи. І задля отримання усіх необхідних у даному випадку папірців, їх то якраз і не обійти.

Але можливо і обходити не треба було. Бо та швидкість із якою були отримані усі необхідні папери, дають підстави вважати, що власні інтереси «дозвільники» із МВС мали вже при створенні самого «Ижохоторужия».

Вже в тому ж таки 2001 р. ТОВ «Ижохоторужие», котре на той час до торгової марки «ИЖ» жодного стосунку не мало, почало клепати мисливські карабіни із АКМ-ів.

Для початку співробітники «Ижохоторужия», взявши за основу ТУ-2854-92 на «карабіни мисливські самозарядні (нарізні) «Сайга» та «Сайга-7,62-01», котрі використовувались ними раніше на підставі ліцензійної угоди із «Ижмашем», «розробили» дещо інше – ТУУ-25471924001-98 на «карабіни мисливські самозарядні нарізних моделей «Сайга», «Сайга-7.62-01», «Сайга М3 Ехр-01», «Сайга МК», «Вулкан», «Вулкан С», «Вулкан М», «Вулкан МК».

Зроблено це було без відома «Ижмаша» та без участі його конструкторів і, зрозуміло, без згоди власників прав на «Сайгу», тобто незаконно.

І, авжеж, далекими від законних були дії співробітників «Ижохоторужие», котрі на власній продукції проставляли клейма перевірки надійності та відповідності вимогам безпеки від імені ВАТ «Концерн «Ижмаш». Необхідна в такому випадку угода із російськими екс-партнерами давно втратила чинність, і дозволу на такі дії ніхто українським зброярам не давав. Фактично вони грубо порушили Паризьку конвенцію про охорону промислової власності, підписантом котрої є Україна.

Але – це лише один бік справи.

Інша, набагато цікавіша – із чого ж власне виготовляються «ліві» по суті «Сайги» та «Вулкани»?

Наприклад, лише в 2003 р. «Ижохоторужие» придбало у Департамента ресурсного забезпечення МВС України понад 3000 автоматів «АК», «АКМ», і «АКМС» задля переробки їх в мисливські карабіни.

Але справа в тому, що вся зброя, котра зберігається на міліцейських складах розподілена на категорії – із першої по п’яту. Оцінка визначається із урахуванням низки факторів: рік виготовлення, модель і найголовніше – ступінь зносу зброї. Відповідно до першої категорії відносяться стволи, котрі потрапили на склад у заводському мастилі. До п’ятої – ті, що тривалий час перебували в експлуатації, із котрих зроблені сотні, якщо не тисячі пострілів.

Нескладно здогадатися, що ціни на різні категорії зброї різняться досить істотно. І якщо вже держструктура із якихось міркувань цю зброю реалізує, то вона зобов’язана отримати максимум прибутку. Але це в ідеалі…

Закуплені «Ижохоторужием» в 2003 р. калаші на момент продажу «несподівано» перейшли із 2-3 категорії збереженості в п’яту. Тобто практично в металобрухт. І реалізовані були за відповідну ціну.

Скільки на цьому «відкотного» бабла отримали чиновники МВС, що відповідали за визначення категорії збереженості зброї можна лише здогадуватися…

В 2004 р. на місце, котре до того на зброярському ринку займало «Ижохоторужие» приходить таке собі ТОВ «Собр», яке має ту ж саму юридичну адресу в Дергачах.

За деякою конфіденційною інформацією, належить це підприємство (зрозуміло, через підставних осіб) одному із колишніх замміністрів і за сумісництвом колишньому ж начальнику Департаменту громадської безпеки МВС України.

Наприклад, 27 жовтня 2007 р. відбулась чергова така оборудка: понад 500 автоматів «АКМС» Департамент ресурсного забезпечення МВС перевів із першої категорії збереженості в п’яту і продав за ціною… 630 грн. за одиницю ТОВ «Собр».

Дозвіл на цю оборудка давався на найвищому рівні.

Для довідки – ціна мисливського карабіна, в який перероблюється «АКМС», як мінімум $1-1.5 тис. А якщо зброя дійсно першої категорії – то і усі 2 – 2,5 тис.

Мрія, а не бізнес!

(Якщо хтось засумнівався у правдивості цієї схеми, най ознайомиться із запитом нардепа Миколи Джиги до в.о. Голови СБУ Наливайченка)

Але будь-якій синекурі приходить піхвець, якщо не повний, то досить суттєвий. Так трапилось із цим ментівсько-автоматним бізнесом.

За майже 15 років доблесні борці зі злочинністю достатньо наситили український ринок. Та не такий вже він і потужний виявився. Мисливців, просто заможних людей (бо далеко не кожен може собі дозволити придбати вогнестріл за ціною від $ 1 до 3 тис.), котрі купляли б «Сайгу» та їй подібне озброєння задля забавки чи самобезпеки виявилось відносно небагато.

Що стосується самозахисту, то АКМ в мирних умовах далеко не ідеальний варіант. Він годящий хіба що для оборони свого обійстя чи квартири, а вулицями ти його не дуже то і потягаєш із собою – навіть у авто «Сайга» мусить перебувати в чохлі.

Та, втім. Налагоджену схему озброєння народонаселення на свою жлобську користь треба було удосконалити. Залишався правда чорний ринок і, здавалось, бізнесменам від МВС можна би було погендлювати зброєю із умовним (як за нинішніми часами) противником із умовно ворожого табору, тобто з криміналітетом.

Але й цей ринок на кінець 10-х р.р. виявився перенасиченим. Підметушились конкуренти із Міноборони, у котрих і зброярські арсенали потужніші, і асортимент різноманітніший. Не маючи, на відміну від ментів, більш-менш легальних способів реалізації специфічного товару, військовики просто тупо наситили чорний ринок зброєю по саме не балуй, довівши на думку деяких експертів кількість незареєстрованої бойової зброї в Україні до 2.5 -3 млн. стволів.

Закінчення буде…

Валерій Семиволос, вільний журналіст, Харківська обл., село Губарівка, Товариство «Малого Кола», спеціально для ОРД

Оцените материал:
54321
(Всего 0, Балл 0 из 5)
Поделитесь в социальных сетях:

13 ответов

  1. Да не переживайте вы что спрос небольшой. Это компенсируется маржой.
    В штатах новый АК стоит 400-500 баксов, у нас сколько вы говорите, две штуки?
    Вот то то и оно. У нас на одном стволе наваривают в несколько раз больше чем в штатах.
    А у продвижения закона по моему одна причина — возможно стали меньше покупать резинострелы, и МВД хочет создать кормушку. С резинострелами тоже ситуация показательная за кастрированный (переделанный под резину)ПМ просят в разы больше чем просят за его боевой вариант в оружейных магазинах в нормальных странах.

  2. Хороший материал.
    Улыбнул.
    “Добрым словом и пистолетом можно добиться гораздо большего, чем просто добрым словом” как сказал когда-то Аль Капоне.
    На Украине будут проведены все необходимые реформы в области правосудия при условии вооружения мирного населения. Как показывает статистика, все остальные уже давно хорошо вооружены.
    Боже, храни Украину…

  3. Статья интересная, миллионный раз показывающая кто есть кто.

    Взяв любую сферу жизнедеятельности страны, обнаружится та же нехитрая схема: все ветви правоохранительной системы одновременно являются «костяком» всяческих ОПГ.

    Относительно оружия – оно давно есть у всех «заинтересованных», смысл запрещать его покупку для остальных?

  4. Государственная власть принадлежит вооруженным людям. Невооруженные люди не владеют государственной властью.

  5. ребята о чем вы говорите резинострел никому не нужен, с ним ты и себя не защитишь и других покалечишь, а нарезное оружие куда девать тежи скс . вулканы , мосинки, когда у народа гладкоствола незарегистрированного столько- что мама не горюй, а оно куда опасней чем резинострел

  6. Это у лиц еврейской национальности много гладкоствола незарегистрированного, а у лиц татарской национальности много незарегистрированного режущего и колюжего, а у депутатов много незарегистрированных денег и зарегистрированное оружие.
    Ещё ни один депутат не заявил, что депутатам нельзя иметь оружие. Депутаты запрещают иметь оружие своим доверителям, чтобы доверители не спросили почему депутаты врут и тырят.
    Свободное ношение и хранение огнестрельного оружия делает человека сильнее, задумчивее и добрее. В странах где свободное владение оружием бюджет не разворовывают.

  7. Ничего не решает ни разрешения продажи… ни его запрещение… Всё решает готовность его применять… Как только она есть — разрешения ничто, как и запрещения! Вы говорите что резинострел — других разозлишь и себя покалечишь? Ой ли? возьмите мебельные шурупы = вкрутите в резиновую пулю — и это страшное оружие… Какая проблема отобрать оружие в любом райотделе и любого милиционера на улице? Какая проблема разоружить любую воинскую часть? В Грузии напрмер когда это было надо мы приехали вчетвером в воинскую часть и погрузили всё стрелковое оружие в их же УРАЛы.. сами солдатики и грузили… причём бегом! Какая проблема вынести всё с киевского завода производящего пулемёты? И обратно — те кто владеет оружием — зачастую гибнут так как не могут себя заставить его применять….Сколько я видел воружённых — не толпу… а военных, милицию — от ужаса бегущих кто куда, бросающих это оружие подальше и умоляющих население дать что нибудь переодеться…
    Так что это протсо игрища в бабло – а когда оно заговрит или не заговорит — решать будут не в Верховной раде

  8. вон типичный пример в Саге…в Росиии …60 вооружённых нарезным оружием айзеров… приехали на разборки в деревню, которая выгнала цыганб торгующее наркотой… И что? восемь гладкоствольных ружей… Итог — все айзера дрыснули, один убит… А казалось бы — 60 стволов против 8 ми
    Или помните прошлый год “великая операция” по поимке приморских партизан… помните когда спецназ ВДВ объявил милиции Приморского края войну? Сколько им потребовалось времени чтобы вооружить свою группу? … время подъезда до первого милицейского поста..

  9. людина психологічно має бути готова вистрілити в іншу,розуміючи,що як цього не зробить,сама загине! Але я думаю,час що пройшов з 40-50-х,коли життя людське було нічого не варте,не має вертатись,хоча і історія ходить по колу,думаю треба обмежитись гумою у вільний продаж і по гривень 300,щоб всі мали і великі і малі

  10. “Ой ли? возьмите мебельные шурупы = вкрутите в резиновую пулю ” После этого, уважаемый, эксперт классифицирует такое оружие как огнестрельное, а не резинострельное (преценденты есть). То есть вы говорите не о резиностреле, а об нелегальном огнестреле, с точки зрения судьи. А это самая главная точка зрения, потому что он впаяет срок как за нелегальный ПМ.
    Так что резинострел остается понтовым фуфлом, не более. Или (с шурупом) — путевкой на нары.

  11. Ага… а кто докажет что резиновая пуля с шурупом из моего ствола?? тем более что в тело входит только шуруп и движется в нём по немыслимой траектории…. а оставшаяся снаружи пуля неидентифицируется никак? Ну разве что задержат прямо на месте действия… А обойм можно иметь две… и три…одну сбрасывать если ситуация не вяжется… Так что с нарами не всё так просто…. Кроме того есть очень много способов носить при себе и боевое оружие… К тому же у нас в стране откупиться можно от чего угодно…При наличие ден знаков с пожизненного выходят не за сверх суммы кстати.. И вообще есть замечательная поговорка для тех чья деятельность соприкасается с возможным применением оружия — пусть лучше двенадцать судят чем четверо несут..

  12. Острожский, ваш пост — пример того чего добивается МВД в случае принятия их законопроекта о обороте оружия. Либо бутафорский пугач, либо — вкручиваеш шуруп и ходиш под статьей, питаемый надеждами что не поймают. Что шуруп не оставит следов металла в стволе. Что удастся найти стрелянную гильзу, по которой вычислят, т.к. перед продажей стволы отстреливают. Что на выброшенном магазине и на неиспользованных патронах (с шурупами) не останется пальчиков. Что выброшенный магазин не будет иметь царапин характерных именно для вашего пистолета. и тд. и тп.

  13. Ха .. перед продажей стволы отстреливают?? Кому вы это рассказываете! Это ещё для чего? может вы укажете на существование в Украине единой картотеки по отстрелянным боеприпасам?? У нас даже нет единой бызы МРЭО! А что толку отстреливать резиновые пули?? кто и когда научился их идентифицировать? Может и необолоченные тоже научились? Ходить под статьёй… Так все в это стране ходят под статьёй… И очень давно — если вы не сидите — не ваша заслуга..а наша недоработка — кто сказал? Был бы человек а статья найдётся….
    Кто и когда заморачивался экспертизами… Когда у нас забирают в милицию надо готовиться к тому чтобы выдержать нетривиальные методы допроса… и думать как откупаться и как вообще строить своё поведение потому как если начнётся — выдержать врядли удастся… А как же иначе — когда у нас до сих пор признание — царица доказательств… И пока так будет все эти экспертизы полное лайно! Много помогли экспертизы в деле Гогадзе? Кравченко? Кирпы? да и сотен сотен других…

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Читайте также

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Великий махинатор Ирина Долозина: грязные схемы «скрутчицы»

Ирина Долозина -- чемпион по "скруткам". При всех начальниках
НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

НЕНУЖНОСТЬ ГОСУДАРСТВА

Последние российские новости впечатляют. Бывший журналист «Новой газеты» Сергей Канев пишет, что под Питером была обнаружена частная тюрьма с крематорием.…
Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

Большая фармацевтическая афера: «фуфло» и ценовой сговор

  Почему крупные дистрибьюторы лекарств и торговцы «самопальными» медпрепаратами попали в одно уголовное дело. Весной этого года, 25 марта, федеральный суд…
НОВОСТИ